Dietetyczny deser, który jest pyszny i można jeść go bez wyrzutów sumienia?  Nie może być lepiej 🙂 Każdy przecież ma czasami ochotę na coś słodkiego. Najlepiej jednak aby nasz deser był nie tylko pyszny ale również dietetyczny i zdrowy. Ten dietetyczny deser na pewno przypadnie Wam do gustu, zwłaszcza fanom tego słynnego batonika 🙂

Dietetyczny deser s’la Snickers:

Składniki na 2 porcje:
Składniki na krem orzechowy:
* 80g tapioki (ja wybrałam duże granulki)
*400ml mleka (dałam zwykłe mleko 1,5% ale można dać roślinne, najlepiej z orzechów)
* 3/4 puszki solonych orzeszków ziemnych, bez dodatku tłuszczu  (lub gotowego masła orzechowego dobrej jakości i  bez cukru) – kilkanaście orzeszków zostawić do dekoracji
*3 daktyle (niesiarkowane)

Wykonanie kremu orzechowego: tapiokę zalać mlekiem, odstawić na ok. 15 minut i ugotować na małym ogniu, do miękkości (w trakcie gotowania mieszać). Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmiksować z daktylami na masło. Do ugotowanej tapioki dodać masło orzechowe i wymieszać (jeśli nie chce się mieszać to rozcierać z ciepłym puddingiem z tapioki łyżka po łyżce).

Składniki na warstwę czekoladową:
* 3 łyżki oleju, najlepiej oleju kokosowego lub z orzechów włoskich
* 30g wiórków kokosowych
* 2 czubate łyżki kakao gorzkiego
* ksylitol/stewia/erytrol do smaku
* mleko do uzyskania konsystencji
Wykonanie:  Wiórki zmiksować na masło. Do garnka wrzucić wszystkie składniki, podgrzać i wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta, rozcieńczyć mlekiem.

Złożenie deseru:
Na spód dwóch pucharków wyłożyć kilka łyżek orzechowej masy, następnie cienką warstwę czekolady i posypać orzeszkami. Następnie ponownie nałożyć resztę masy orzechowej, polać resztą czekolady i posypać orzeszkami.

Smacznego 🙂