Dietetyczny deser wersja 2. Tym razem padło na moje ulubione bounty. A, że nadal mam szał na desery w słoiczkach to powstał dietetyczny deser z kaszą jaglaną a’la Bounty. Jest pycha 🙂

Dietetyczny deser Bounty

Składniki na 4 duuuże porcje:

Warstwa kokosowo-jaglana:

  • 2 szklanki mleka kokosowego (można kupić albo zrobić samemu domowe mleko kokosowe – z przepisu podanego poniżej)
  • 1 szklanka wody
  • 200g kaszy jaglanej (ok. 1 szklanki)
  • ok. 60g wiórków kokosowych niesiarkowanych (najlepiej pozostałych po zrobieniu mleka kokosowego – około 1/2 kokosowej papki pozostałej po zrobieniu mleka)
  • stewia/ksylitol/erytrol do smaku

Warstwa czekoladowa:

  • 40g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 4 łyżki gorzkiego kakao (dobrej jakości)
  • ok. 8 łyżek mleka kokosowego (może być też inne roślinne lub krowie)
  • stewia/ksylitol/erytrol do smaku

Przepis na mleko:

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 szklanki wody

Wiórki zalać ciepłą wodą i zostawić na całą noc. Rano całość dokładnie zblendować i dokładnie przecisnąć przez ściereczkę.

 

Warstwa jaglana: Kaszę uprażyć na suchej patelni a następnie przepłukać pod zimną wodą. Gotową kaszę ugotować w 1 szklance mleka kokosowego i 1 szklance wody. Gotować do czasu aż kasza wchłonie płyn. Pod koniec posłodzić do smaku. Następnie do kaszy dodać pozostałą 1 szklankę mleka kokosowego i dokładnie zblendować (przez około 2 minuty).

Warstwa czekoladowa: Olej rozpuścić z kakao i mlekiem. Dosłodzić do smaku.

Złożenie deseru: Do słoiczka/pucharka nakładać najpierw po 3-4 łyżki warstwy jaglanej, następnie wylać ok. 2 łyżek czekolady, posypać wiórkami kokosowymi i ponownie wyłożyć warstwę jaglaną (kolejną warstwę jaglaną dobrze wyłożyć, kiedy czekolada lekko stężeje). Na koniec polać polewą i udekorować wiórkami. Odstawić do schłodzenia.

 

Smacznego 🙂