Tłusty Czwartek już niebawem 🙂 Dlatego przepis na dietetyczne pączki jest wprost obowiązkowy 🙂

 

Nie czarujmy się – pączki są kaloryczne. 1 pączek to ok. 350kcal. Co mają więc zrobić osoby, które są na diecie? Wyjścia są dwa: albo zjeść pączka bo przecież jeden pączek nie zrujnuje diety (jeśli oczywiście po tym jednym nie zjemy drugiego, trzeciego i czwartego). A po pączku możemy zawsze iść na dodatkowe ćwiczenia. Albo wyjście nr 2- mniej tuczące i zdrowsze: wypróbować pączki pieczone 🙂

Dietetyczne pączki

Składniki (na 8 sztuk):

  • 190g mąki żytniej t. 2000 (można użyć też graham)
  • 190g mąki pszennej (“zwykłej”, np. tortowej)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 30g drożdży
  • 2 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • ok. 300ml mleka (0,5% lub 1,5%)- w zależności od mąki potrzebne będzie mniej lub więcej – do uzyskania konsystencji ciasta drożdżowego

Nadzienie: Dżem owocowy, najlepiej domowej produkcji  (ok. 1 łyżeczki/ pączka). Można poszaleć również np. z domowym budyniem czy czekoladą z awokado i banana.


Wykonanie: 
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać mleko, trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajko, żółtka, olej, cukier, ksylitol a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 

Z wyrośniętego ciasta uformować owalny placuszek, na środek ułożyć dżem i uformować pączka (jeśli ciasto jest zbyt lepkie- podsypać mąką). Piec w 150st do momentu zrumienia.

Gotowe dietetyczne pączki oprószyć zmielonym na puder ksylitolem lub stewią (można oczywiście użyć także po prostu cukru pudru). 

 

1 pączek z przepisu to ok. 240 kcal czyli ok. 100 mniej od tradycyjnej wersji

Smacznego 🙂