Wszyscy wiemy, że zupy są bardzo zdrowe i warto jeść je jak najczęściej. Zwłaszcza te pełne warzyw 🙂 Często problemem jest jednak na czym ugotować zupę i czym zastąpić kostkę rosołową. Wszyscy bowiem zdajemy sobie sprawę, że skład klasycznej kostki czyli sól, utwardzone tłuszcze podnoszące cholesterol, sztuczne barwniki i aromaty oraz wzmacniacze smaku to nie jest coś co powinniśmy jeść. Warto więc wygospodarować czas, np. w weekend na masową produkcję domowych kostek rosołowych, które w awaryjnej sytuacji genialnie “dosmaczą” Waszą zupę.

Domowa kostka rosołowa – przepis na ok. 40 kostek:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego (ok. 1/4)
  • 2 cebule
  • kilka zielonych liści pory
  • kawałek białej częsci pory
  • kilka listków lubczyku
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1-2 łyżek soli
  • 1-2 łyżki pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • woda

Marchew, selera korzeniowego i pietruszkę obieramy. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Wszystkie warzywa zalewamy wodą (wody ma być tylko tyle, żeby przykryć warzywa). Dodajemy przyprawy i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wyjmujemy listki laurowe a całość blendujemy na gładką masę. Dobrze spróbować masy czy jest wystarczająco doprawiona (powinna być dość słona). Gotową masę przelewamy do foremek na lód i zamrażamy. Domowe kostki rosołowe są gotowe 🙂

 

Pozdrawiam,

Maja