Święta tuż tuż więc czas zacząć myśleć o przepisach świątecznych. Wielkanoc zwykle kojarzy się z mazurkami, babkami i sernikami dlatego te przepisy koniecznie muszą znaleźć się na blogu. Łapcie pierwszy przepis – mazurek z masą kokosową i malinami – i już wiadomo, że to nie może być  nie smakować  🙂

Dietetyczny mazurek wielkanocny (przepis na sporą blaszkę): 

Ciasto:

  •          ok.  250g pomieszanych mąk (ja dałam 90g mąki ryżowej, 60g mąki ziemniaczanej, 35g mąki jaglanej,  60g mąki migdałowej)
  •           90g masła kokosowego (ja zrobiłam je sama z wiórków kokosowych, które blendowałam aż do czasu uzyskania masła kokoswego)
  •          1 łyżka jogurtu naturalnego
  •          2 żółtka
  •          15g ksylitolu (lub innego słodzidła: erytrolu, stewii, cukru)
  •          szczypta soli
  •          proszek do pieczenia

Konfitura:

  •          200g mrożonych malin (mogą być inne owoce, najlepiej lekko kwaskowate jak np. porzeczki, truskawki)
  •          Ksylitol do smaku (lub inne słodzidło: erytrol, stewia, cukier)

Krem:

  •         Puszka mleka kokosowego + ksylitol/erytrol/stewia/cukier do smaku

Dekoracja: np. wiórki kokosowe i truskawki

 

Dietetyczny mazurek wielkanocny – wykonanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem. Wstawić do piekarnika. Piec w 150 st. C do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Konfitura: Maliny chwilę pogotować (do rozpadnięcia), następnie dodać ksylitol i chwilę pogotować. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto.

Krem: 1 puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce przez 3-4 dni tak, aby oddzieliła się śmietanka od mleka. Po 3 dniach  zebrać wierzchnią, gęstą warstwę śmietanki i ubić tak jak bitą śmietanę. Ubitą śmietankę dosłodzić do smaku ksylitolem. Masę wyłożyć na położony wcześniej mus malinowy.

 

Dekoracja ciasta dowolna, ja udekorowałam świeżymi truskawkami i posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.