Było już na słodko to teraz bardziej konkretnie. Jeśli Wielkanoc to nie może zabraknąć dobrego, prawdziwego żurku na domowym zakwasie.

 

Dietetyczny żurek (przepis na zakwas):

Zakwas (UWAGA: zakwas trzeba przygotować ok. 5 dni wcześniej):

  • 100g mąki żytniej t. 2000
  • 0,5l ciepłej wody
  • Przyprawy: 3 ząbki czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego

 

Dietetyczny żurek (składniki na ok. 3-4 porcje):

  • Zakwas (dodajcie w zależności od tego jak kwaśny żurek lubicie – ja dałam 300ml)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 1-2 domowych kostek rosołowych (z tego przepisu)
  • 2l wody
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól
  • Opcjonalnie: jogurt naturalny do zabielenia (na zdjęciu przed dodaniem jogurtu)
  • Dodatkowo, do wyboru ulubione dodatki: ugotowane ziemniaki, ugotowane na twardo jajko, kiełbasa (najlepiej z jak największą zawartością mięsa z indyka lub kurczaka)

 

Dietetyczny żurek – przygotowanie:

Zakwas: W szklanym (a najlepiej kamiennym) naczyniu (ja użyłam dużego słoika) umieszczamy mąkę. Dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) wodę, lekko zgnieciony czosnek oraz przyprawy. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 4-5 dni. Codziennie mieszamy żeby nie powstała pleśń.

Żurek: Marchew, pietruszkę i seler myjemy i obieramy. Następnie pokrojone warzywa zalewamy wodą, dodajemy zakwas razem z mąką (ja dałam około 300 ml), przyprawy i kostki rosołowe. W trakcie gotowania dodajemy pokrojoną kiełbasę (jeśli chcemy ją w ogóle dodać). Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na koniec zupę można zabielić jogurtem naturalnym.