Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami… W tym roku przygotowałam dla Was kilka pysznych fit przepisów. Na pierwszy ogień idą fit doughnut muffins. Genialne muffinki korzenne z posypką cukrowo (a w zasadzie ksylitolowo) – cynamonową. Niebo w gębie 🙂

 

Fit pączki doughnut muffins Składniki (na 5-6 muffinek):

 60g mąki pszennej (zwykłej)
 60g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie 2000)
 ¼ łyżeczki soli
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 ¼ łyżeczki cynamonu
 40g cukru
 80g ksylitolu
 50g oleju rzepakowego
 1 małe jajko
 170ml mleka

Dodatkowo
 1 łyżeczka masła
 2 łyżeczki mleka
 1 łyżka cynamonu
 Około 3-4 łyżek ksylitolu

Fit pączki doughnut muffins wykonanie:

W misce wymieszać mąki, sól, proszek, gałkę, cynamon, cukier i ksylitol. W drugiej misce połączyć
olej, jajko i mleko. Składniki mokre dodać do suchych i szybko wymieszać. Przygotować foremki na
muffinki (ja użyłam silikonowych). Gotowe foremki napełniać do ¾ wysokości. Piec w 150st. z
termoobiegiem, do tzw. suchego patyczka, średnio około 25 minut (moje piekły się dokładnie 28 minut).
Gotowe muffinki ostudzić.
Masło rozpuścić z mlekiem. Ostudzone muf finki zanurzyć na chwilę w roztopionym maśle a
następnie obtoczyć w ksylitolu wymieszanym z cynamonem.

 

Smacznego 🙂

Pozdrawiam serdecznie 🙂