Tłusty Czwartek zobowiązuje…. Ponoć zjedzenie 1 pączka daje szczęście na cały rok… Więc po co ryzykować? Trzeba zjeść chociaż 1 🙂 A jeśli na dodatek będzie to pączek pieczony to chyba szczęście podwójne – i dla pomyślności i dla naszych boczków 🙂

 

Fit pączki – Składniki (na 6 sztuk)

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (zwykłej)
  • 0,5 szklanki mąki żytniej (u mnie typ 2000)
  • 1 jajko
  • 250g półtłustego twarogu  (można spróbować z chudym)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki ksylitolu

Nadzienie: u mnie domowy dżem porzeczkowy

 

Fit pączki – Wykonanie:

Mąki przesiać. Jajko zmiksować z cukrem i ksylitolem, dodać twaróg, ponownie zmiksować. Następnie dodać przesiane mąki i proszek. Ciasto wyrobić mikserem (ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta) lub szybko zagnieść ręcznie.

Z ciasta uformować 6-7 pączków. Piec w 150st (z termoobiegiem) przez około 25-30 minut (do czasu aż będą rumiane).

Najlepiej smakują tego samego dnia 🙂

 

Smacznego 🙂