Kto nie lubi jagodzianek? Chyba nie znam takiej osoby 🙂 A co jeżeli jagodzianki byłyby nie tylko pyszne ale i dietetyczne? Tak, to możliwe! Średnia jagodzianka to około 300-400kcal. Mi udało się zrobić ją w wersji zaledwie 150kcal w 1 kawałku. A przy tym nadal jest pyszna 🙂

Składniki (na 6 sztuk):

  • 95 g żytniej typ 2000 (można użyć też np. orkiszowej lub graham)
  • 95 g pszennej (zwykłej, białej, tortowej, typ 500-550)
  • 1 jajko (średnie, 50-60g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ksylitolu (lub stewii/erytrolu)
  • 1,5 dkg drożdży (ja użyłam tradycyjnych)
  • łyżka oleju rzepakowego (może być płynny kokosowy lub masło)
  • mleko 0,5%- ok. 150ml
  • Nałożenie: 6 łyżeczek świeżych jagód
Wykonanie: 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, trochę mąki (nie całość!), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajko, olej, cukier, ksylitol a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować owalny placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód, naciąć z dwóch boków i przepleść je ze sobą (należy zachować odstępy, gdyż bułki rosną w trakcie pieczenia). Piec w 150st do momentu zrumienia. Gotowe można oprószyć zmielonym na puder ksylitolem lub lukrem z ksylitolu, wody i soku z cytryny. Ale świetnie smakują też bez żadnych dodatków.
1 sztuka to ok. 150kcal
Smacznego,
Maja 🙂